ЗДРАВЕ И БОЛЕСТИ

Този въпрос е разгледан обширно в медицинската астрология, но тези, които се стремят да задълбочат познанията си по общата астрология, трябва да се възползват от следните обикновени сведения.

Главните показатели на здраве и на болест са Слънцето, Луната, асцендента с планетите, които се намират в първия дом или точно над асцендента.

Дванадесетте знака на зодиака носят различни степени на жизненост. Дори ако няма планета до асцендента, самият асцендент придобива по-голяма важност, отколкото в други случаи. В този смисъл знаците могат да бъдат подразделени както следва:

Носители на силна жизненост са: Овен, Лъв, Стрелец, Скорпион и Телец.

Носители на средна жизненост са: Близнаци, Дева, Везни и Водолей.

Носители на слаба жизненост са: Рак, Козирог и Риби.

Слънцето и Луната определят заедно здравето във всички звездослови. Слънцето обаче отразява здравето на мъжете, а Луната – здравето на жените. Така: ако едно момче се роди на новолуние, което съответства на пълно затъмнение, вероятността да оживее е малка. Същото се отнася и за момиче, когато раждането става при пълнолуние, когато Луната е затъмнена.

Ако Слънцето е силно по знак и се намира в добро съчетание с Марс или с добротворците, ако е по същество на почит или пък е в подем – в звездослова на мъж, то показва силна жизненост и предсказва живот, надарен с добро здраве. Ако Луната е в подобно положение в звездослова на жена, дава същия резултат.

Ако ли пък светилата са в слаби знаци, в VІ или в ХІІ дом, или пък са наранени от Сатурн, Марс, Уран или Нептун, жизнеността е слаба и от това следват за лицето много болести (освен ако още от детинство не се придобие навика за спазване на хигиеничните правила!).

Уместно е да си припомним, че звездословите показват само наклонности, които се проявяват реално, само ако лицето се изостави на течението на живота, на допускат проявлението фактора воля, чрез която много неща могат да бъда променени в желаната от волята посока.

Един силен знак, изгряващ с Юпитер или Венера, съвсем близо до Асцендента, при добро съчетание, предвещава добро здраве. Но ако един слаб е на източния хоризонт и ако жизнените сили са подкопани от Сатурн, Уран или Нептун в асцендента, може да се предскаже само живот, изпълнен със страдания.

Колкото до Марс, изтъквано е, че неговото присъствие в асцендента укрепва здравето, когато е добре съчетан, но носи трески и възпаления, когато е наранен.

Трябва да се разбере добре, че Слънцето, Венера, Меркурий, Луната и Юпитер нараняват само с квадратура или противостоеж; паралелът и съвпадът на Сатурн, Марс, Уран се считат толкова злотворни, колкото квадратура или противостоеж.

Нараняванията на кардиналните знаци – Овен Рак, Везни и Козирог, означават остри заболявания, които обаче не оставят особени следи.

Нараняванията на твърдите знаци – Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, показват предразположения към остри органични или наследствени заболявания, които е трудно да се превъзмогнат и които обикновено остават хронически.

Нараняванията на общите знаци – Близнаци, Дева, Стрелец и Риби, дават излечими болести. Те могат впрочем или напълно да се превъзмогнат, или да станат хронически според общия облик на личността в звездослова, на който се намират тези съчетания.

Местата, заемани от злотворците Сатурн, Марс, Уран и Нептун показват винаги слабите точки на анатомическото устройство. Особено важи това за Сатурн: наранен или наранен, той посочва винаги място на опасност! Показвайки различните части на тялото, управлявани от различните знаци, лесно е да се види къде се намират слабите звена на веригата от здравето на едно лице.

Овен управлява главата и лицето.

Телец управлява шията и гърлото.

Близнаци управлява дробовете, ръцете и раменете.

Рак управлява гърдите и стомаха.

Лъв управлява сърцето и гръбначната област.

Дева управлява корема.

Везни управлява бъбреците и кръста.

Скорпион управлява детеродните органи и ректума.

Стрелец управлява хълбоците и бедрата.

Водолей управлява глезените.

Риби управляват краката.

Ако Сатурн е поставен в Лъв, това значи, че лицето е изложено на сърдечни заболявания и страдания; в Риби – ще има студени крака.

Има три неясни точки в зодиака, които трябва да се знаят: Плеадите (Телец 29о), Асцелите (Лъв 6о), Антарес (Стрелец 8о).

Ако Слънцето или Луната се намират на тези точки и ако са наранени от някой злотворец, трябва да се внимава. Същото се отнася и до случая, когато някой злотворец се намира на една от тези точки и наранява Слънцето или Луната.

Съобразно тези общи указания изучаващите астрологията ще могат да тълкуват правилно един звездослов по отношение на здраве и болести.

По-важни сведения по тези въпроси са дадени в медицинската астрология.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “ЗДРАВЕ И БОЛЕСТИ”

  1. 3contingent says:

    1pincers…

Leave a Reply