МЕРКУРИЙ – ПЛАНЕТА НА РАЗУМА

МЕРКУРИЙ – ПЛАНЕТА НА РАЗУМА

Митологическият Меркурий е пратеник на боговете. Тъй като е пратеник на боговете сред другите планети, Меркурий самият е неутрален и по проява е по-силно подчинен на съчетанията с другите планети, отколкото Луната, която управлява подсъзнателния живот на човека. Меркурий е фокусът, чрез който намира изява мисловната способност на човека, за да действа като спирачка на низките страсти и за да помага да се издига човек от човешкото към божественото.

Когато Меркурий предхожда Слънцето, той добре осветлява ума. Ако Меркурий следва Слънцето, човекът ще добие познание повече чрез методични разсъждения, отколкото с помощта на интуитивен усет.

Твърде е мъчно за ненапредналите ученици да определят кога Меркурий предхожда и кога следхожда Слънцето, поради което ето няколко пояснения, когато Меркурий се намира в по-нисък  градус в един и същ знак със Слънцето или в някой градус на предходен знак, понятно е, че той върви след Слънцето.

Когато Меркурий следхожда Слънцето, губи от своето влияние, увреждайки разсъдъчните способности.

Меркурий е силен във въздушните знаци: Близнаци, Везни и Водолей! Той е в подем при Дева, заради това в този знак е най-мощен. Меркурий ръководи пътни агенти, продавачи, вестоносци, журналисти, писатели, репортери, секретари, писари, издатели, литератори, стенографи, машинописци, комисионери, та дори демагози, измамници и крадци.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply